250 hrvatskih žrtava u Levanjskoj Varoši koje su masakrirali i ubili partizani

Gotovo 250 mještana Općine Levanjska Varoš tijekom i nakon Drugog svjetskog rata bili su žrtvama komunističkih zločina. U Domovinskom su ratu njih trojica kao branitelji dala svoje živote u obrani Hrvatske. Za sve njih je u Levanjskoj Varoši otkriveno spomen obilježje.

Dvjesto četrdeset i jednog svojega sumještanina koji su izgubili živote u Domovinskom ratu ili kao žrtve komunističkih zločina prisjetili su se stanovnici Levanjske Varoši svetom misom i procesijom kroz mjesno groblje, na kojemu je otkriveno spomen obilježje koje su podignuli članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.  U spomen hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu i žrtvama komunizma iz Drugog svjetskog rata i poraća, Udruga hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH podigla je u Levanjskoj Varoši spomen-obilježje koje je  svečano otkrio župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić. Autor spomenika je Jozo Barišić, a sredstva za gradnju spomen-obilježja osigurali su većim dijelom Osječko-baranjska županija te Grad Đakovo i Općina Levanjska Varoš. Impresivni spomenik smješten je uz mjesno groblje i crkvu.

Spomenik se sastoji od tri komponente – one predstavljaju trobojnicu obojenu prirodnim kamenom. Na vrhu spomenika nalazi se Božje oko koje simbolično predstavlja činjenicu da se Njemu ništa ne može sakriti. U prilazu je cesta s isprekidanim linijama koja vodi do križa koji se ocrtava u skulpturi. Ta cesta simbolizira Križni put. Vanjske konture crvenog i plavog dijela predstavljaju ogroman lijes u kojem se nalaze sve hrvatske žrtve – pojašnjava Barišić.

 

Inače, na jednom dijelu spomenika navedena su imena triju mladića iz Levanjske poginulih u Domovinskom ratu, dok je na drugoj ploči posveta žrtvama komunizma iz Drugog svjetskog rata i poraća, 28 civila pogubljenih u šumi Lužanci te više stotina hrvatskih vojnika, civila, obitelji, koji su život izgubili u logoru Živčani. Imena njih 238 jučer su pročitana ispred spomenika, a autor kaže kako za sada nisu uklesana, ali postoji prostor za to.

 

Župan osječko-baranjski  napomenuo je kako se malo zna, ali da je upravo na tom području oko 250 žrtava koje su masakrirane i ubijene u logorima ne samo ’45. nego i nakon nje.

 

– I danas sam upozorio na te zločine, partizana, koje je nužno sankcionirati jer o njima se malo progovaralo svih ovih godina. Pozvao sam ljude da ne šute, nego da otvoreno o tome progovore kako bi svi zločinci bili privedeni ruci pravde -, kazao je župan.

 

Đakovački gradonačelnik izrazio je zadovoljstvo što je Grad Đakovo sudjelovao u projektu jer, kako je rekao, križni put hrvatskog naroda dogodio se dva puta, u razmaku od 45 godina. “Zahvaljujući žrtvama Domovinskog rata, dobili smo Lijepu Našu. U počast njima svi se moramo boriti da život u ovoj našoj Hrvatskoj, Slavoniji bude što bolji”.

 

Spomenik je blagoslovio župnik Mirko Mrnarević. Prema ideji autora Joze Barišića spomenik je izradio klesar Milan Štimac iz Kuševca.